Eigenaar

Waarom een verwijzing?

Scherpere diagnose

Met echografie kunnen we werkelijk in de buik of het hart kijken en alle organen in detail visueel én funtioneel beoordelen. Op deze manier zijn we in staat sneller een juiste diagnose te stellen en kunnen minder doeltreffende behandelingen of operaties vermeden worden.

Bevestiging

Soms heeft uw dierenarts al een vermoeden wat het probleem is maar wil hij/zij dit bevestigd zien vooraleer een behandeling te starten.
Het kan ook zijn dat uw dierenarts zelf een echografie toestel heeft en al een onderzoek heeft gedaan, maar niet helemaal zeker is. Wij staan hem/haar dan zeer graag bij om de diagnose scherper te stellen of te bevestigen.

Goede dierengeneeskunde

Het niveau van de dierengeneeskunde is de laatste jaren enorm geëvolueerd en wordt vandaag onderverdeeld in verschillende specialiteiten net als in de menselijke geneeskunde. Zo bestaan er tegenwoordig dierenartsen die gespecialiseerd zijn in neurologie, dermatologie, gastro-enterologie, radiologie, orthopedie, enzovoorts… Men kan niet verwachten dat uw dierenarts op alle gebieden even stetrk is als een specialist.

Samenwerking met uw dierenarts

Nadat een dier bij ons op consultatie is gekomen krijgt uw dierenarts zo snel mogelijk een verslag. Nadien kan uw dierenarts, als hij het nodig vindt, het resultaat met ons nog verder bespreken en overleggen. Een intensieve samenwerking met uw dierenarts is voor ons van groot belang.

Tijd en geld besparend

Als bepaalde klachten aanhouden, is het soms beter eerst bijkomende onderzoeken te doen vooraleer nog iets anders uit te proberen. De kosten lopen snel op. Vaak bespaart men het geld voor een bijkomend onderzoek snel uit omdat je sneller de juiste behandeling kan geven. Ook wordt nog vaak onnodig een kijkoperatie gedaan, terwijl we alle organen  ook veel minder ingrijpend in beeld kunnen brengen via echografie. Heeft een dier een hartruis, dan kunnen we met een echo van het hart voorkomen dat dieren onnodig op hartmedicatie worden geplaatst of kunnen we de nodige hartmedicatie veel beter afstellen.

Gemoedsrust

Als uw dier ziek is en men slaagt er niet in de oorzaak te vinden is dat voor een eigenaar vaak frustrerend en het zorgt voor onrust.
De eigenaar wil vaak weten waar hij staat, wat de prognose is en wat er nog aan kan gedaan wor Zelf al mocht de prognose erg slecht zijn, dan nog kan een diagnose gemoedsrust geven.

Praktisch

De dieren worden meestal niet verdoofd voor een echografisch onderzoek, tenzij ze echt onhandelbaar of zeer bang zijn. Meestal valt het erg goed mee, zeker als u als eigenaar meehelpt en het dier gerust stelt.

Bij voorkeur is uw dier 8 tot 12 u nuchter voor een echografisch onderzoek. Uw dier mag wel gedronken hebben. We vragen ook de patiënt niet te laten plassen vlak voor het onderzoek.

Indien mogelijk komt u met 2 personen om uw huisdier vast te houden tijdens het onderzoek. Reken erop dat u ongeveer een uurtje bij ons bent.

Kostprijs?

Een echografisch onderzoek kost tussen de 108 en 168 euro afhankelijk van o.a. de uitgebreidheid en/of het opstellen van een behandelingsprotocol. Soms zijn er bijkomende kosten als er bij voorbeeld een verdoving nodig is of een biopt moet worden genomen. U kan betalen met bancontact of contant.

De uitslag, vaak samen met een advies, wordt dezelfde dag nog naar uw dierenarts doorgemaild en dierenradioloog blijft voor uw dierenarts bereikbaar voor overleg, bijkomende vragen en eventuele opvolging.

Verloop
 1. Doorgaans wordt uw huisdier in zijlig op een speciale tafel gelegd.

 2. Diegene die hem/haar het beste kent, kan bij zijn/haar hoofd zitten en het huisdier gerust stellen. Daarbij moet de eigenaar goed de onderste poot vasthouden zodat de hond of kat niet kan recht springen. De andere persoon zit naast de radioloog en houdt de achterpootjes vast. Zoals u op het filmpje kan zien, is het dus aangewezen om met 2 personen te komen gezien er niet altijd een assistent ter beschikking is.

 3. De te onderzoeken regio (buik, hart, gewricht…) moet geschoren worden omdat we anders geen goed beeld krijgen.

 4. Daarna wordt er gel aangebracht op het geschoren deel en begint het onderzoek. Het onderzoek zelf duurt gewoonlijk ongeveer 15 minuten.

 5. Na het onderzoek mag het dier terug van de tafel en zal de radioloog vaak al enkele dingen vertellen.

 6. Verder is het de doorverwijzende arts die u de volledige uitleg geeft na het analyseren van alle andere gegevens en het verslag van de specialist.

Een afspraak maken

Uw dierenarts maakt voor u een afspraak via de online agenda op deze website.

U maakt zelf de afspraak via de online agenda.

Mailen naar info@dierenradioloog.be met een korte vermelding van:

 • uw naam en telefoonnummer
 • uw dierenarts
 • een korte beschrijving van het probleem
 • welke dagen en tussen welke uren u kan komen
 • of u met 2 personen kan komen

U krijgt binnen de 24u een antwoord.

Telefoneren kan ook: (0032) 476 95 12 61.
Echter vaak zijn we bezig met een onderzoek en willen we dit liever ongestoord doen.
U kan geen boodschap achterlaten op het antwoord apparaat.

Cases
Aiko heeft een hartruisje.
Aiko is een schattige Sheba Inu pup van 3.5 maanden oud. Hij is sinds enkele weken bij de nieuwe eigenaar en hun dierenarts stelde bij de vaccinatie echter een hartruis vast. Hij verwees de hond naar ons om te achterhalen wat hiervan de oorzaak is en of het ernstig is. Aiko blijkt een VSD te hebben. Dat is een gaatje in het tussenschot tussen de linker en rechter harthelft.